WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A

 

Jest to choroba układu pokarmowego, wywoływana przez wirusa zapalenia wątroby typu A. Może przebiegać bezobjawowo, ze średnim nasileniem albo mieć przebieg bardzo ciężki. W ostrym przebiegu charakteryzuje się nagłym początkiem: gorączka, złe samopoczucie, nudności i dyskomfort w jamie brzusznej; w ciągu kilku dni pojawia się żółtaczka. Zakażenie u bardzo małych dzieci jest zwykle łagodne lub bezobjawowe. U starszych dzieci i osób dorosłych choroba ta ma zwykle przebieg cięższy, a pełne odzyskanie zdrowia może trwać do kilku miesięcy. Choroba przenoszona jest drogą pokarmową (poprzez spożycie zakażonej wody, lodu, owoców morza wyłowionych z zakażonych zbiorników wodnych, surowych owoców i warzyw, niedogotowanej żywności zakażonej podczas przygotowywania lub przez bezpośredni kontakt z osobą zakażoną. Coraz częstsze przypadki zakażeń pojawiają się w publicznych toaletach.

Występowanie – na całym świecie. Ryzyko zachorowania jest wyższe tam, gdzie występują złe warunki higieniczne i sanitarne.

 

 

Wskazówki dla podróżujących

Grupą szczególnie narażoną na WZW A są nieuodpornieni turyści wybierający się do krajów rozwijających się. Do takich krajów zalicza się kraje Afrykańskie, Azjatyckie oraz Amerykę Południową i środkową. Ryzyko zachorowania jest szczególnie duże u turystów wybierających się na obszary o złych warunkach sanitarnych i niedostatecznej kontroli wody pitnej.

Profilaktyka

Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania WZW A jest szczepienie ochronne przed wyjazdem*. Podczas pobytu w krajach o szczególnie niskich standardach sanitarnych należy również przestrzegać zasad bezpiecznego spożywania posiłków i napojów.

*Szczepienie wymaga konsultacji z lekarzem