CHOLERA

 

Cholera jest ostrą chorobą przewodu pokarmowego wywoływaną przez bakterię Vibrio cholerae. Większość zakażeń przebiega bezobjawowo, forma łagodna charakteryzuje się wodnistą biegunką, natomiast w ciężkich przypadkach objawia się obfitą, wodnistą biegunką z nudnościami i wymiotami, prowadzącą do odwodnienia. W ciężkich przypadkach odwodnienie to może prowadzić do śmierci na skutek zaburzeń krążenia.

Do zakażenia dochodzi najczęściej:

  • poprzez spożycie skażonej wody lub żywności;
  • przez kontakt z chorym lub zakażonym.

Okres wylęgania cholery jest bardzo krótki i trwa od kilkunastu godzin do 5 dni.

Występowanie – choroba występuje w krajach rozwijających się w Afryce, Azji, Ameryce Południowej i Środkowej. Obecnie cholera najczęściej występuje w postaci epidemii w rejonach o niskim poziomie warunków sanitarnych 

Wskazówki dla podróżujących

Ryzyko zakażenia cholerą dla większości turystów jest niskie. Na zachorowanie najbardziej narażeni są podróżni udający się w rejony epidemii cholery, jak również turyści przebywający w krajach rozwijających się, którzy nie przestrzegają zasad bezpiecznego spożywania posiłków i napojów (zwłaszcza w zakresie ograniczeń dotyczących wody oraz niedogotowanych ryb i owoców morza). 

Profilaktyka

Działania prewencyjne przeciwko cholerze polegają przede wszystkim na poprawie warunków sanitarnych oraz zabezpieczaniu zbiorników wodnych. Będąc w kraju egzotycznym należy szczególnie dbać o higienę oraz koniecznie każdorazowo myć ręce po skorzystaniu z toalety. Warto kierować się zasadą: ugotuj, obierz lub zapomnij o zjedzeniu posiłku. Skuteczną formą profilaktyki jest też doustna szczepionka przeciwko cholerze.* 

 

 

*Szczepienie wymaga konsultacji z lekarzem